Yalnız Mesajı Göster
  #1 (permalink)  
Eski 08-11-2006, 07:53 AM
Mehtap Altınkesen Mehtap Altınkesen  çevrimdışı
Moderator

Giriş: Apr 2006
Varsayılan Kurumsal Yönetişimin Kilit Noktası: İnsan

Kurumsal Yönetişimin Kilit Noktası: İnsan

Kurumsal Yönetim Derneği Başkanı Aclan Acar ile yıllarda ülkemizin ve dünyanın gündemine yerleşen kurumsal yönetişim kavramı, derneğin bu konudaki faaliyetleri ve kurumsal yönetişimdeki başarı faktörleri üzerine görüştük…

Kurumsal Yönetim Derneği’nin kuruluş öyküsü…
2001 senesinde, TÜSİAD’ın Bodrum’da bir toplantısı gerçekleşti. Yüksek İstişare Konseyi’nin toplantı gündeminde de, o günün koşullarında Türkiye’nin gündemini önemli şekilde etkileyeceği düşünülen “kurumsal yönetim” konusu yer aldı. Burada üç arkadaşımız, Yüksek İstişare Konseyi’ne “Kurumsal yönetim nedir? Nasıl yapılmalıdır? Governance dünyada nereye gidiyor?” konulu bir sunum yaptı. Bu konu çerçevesinde TÜSİAD bünyesinde bir çalışma grubu oluşturuldu. Oluşturulan çalışma grubu, Türkiye’de kurumsal yönetimin yerleşmesi için bir çaba içine girerek bir “Kurumsal Yönetim Kod Kitapçığı” hazırladı.
Bu çalışmalar bir yandan devam ederken; çalışma grubunun çekirdeğini oluşturan ve o günkü ilk sunumu yapan Haluk Alacaklıoğlu, Ümit Hergüner ve Cem Uşaklı beni de ziyaret ettiler ve “Biz bu işi bir dernek konumuna getirelim, formel bir sivil toplum örgütü yapısına kavuşturalım ki bu çalışmalar aynı zamanda herkese eşit uzaklıkta yapılsın” dediler. Bu fikir bana çok sıcak geldi, TÜSİAD’ın görüşü de bu yöndeydi. 2003 yılı başlarında üç tanesi biraz önce saydığım isimler, bir tanesi ben, ilaveten Hasan Subaşı, Muhsin Mengütürk, Aydın Karaoz ve Tufan Darbaz olmak üzere yedi kişi bir araya gelerek derneğin kuruluşunu gerçekleştirdik.

Neler yapmayı hedefliyorduk ve neler yaptık...
Derneğin o tarihteki hedefleri arasında, çok açık bir şekilde Türkiye’de kurumsal yönetim konusundaki bilincin yaygınlaştırılması ve bir farkındalık yaratılması vardı. Bugüne kadar da ağırlık olarak çalışmaları bu yönde sürdü.
Birincisi; İstanbul ve İstanbul dışı bölgelerde kurumsal yönetimle ilgili seminerler, paneller düzenledik. Burada çok çeşitli konularda, örneğin “Yönetim kurulu üyelerinin görev ve sorumlulukları nelerdir?” gibi teknik konuların yanı sıra, dünyadaki kurumsal yönetim aşamalarına ilişkin ve uluslararası boyutta katılımcıların da bulunduğu oturumlar da düzenledik. İkincisi, bu konularda çeşitli yayınlar gerçekleştirdik.
Tüm bu çalışmalar sonucunda Kurumsal Yönetim Derneği, bugün 163 üyesi olan etkin bir dernek haline geldi. Bu üyelerin büyük çoğunluğu iş hayatında önemli yerlere sahip; bazıları yönetim kurulu üyesi, bazıları genel müdür düzeyinde profesyonel yönetici, bazıları ise işin sahibi olan kişiler. El birliğiyle, çok geniş bir yelpaze içinde kurumsal yönetimin yaygınlaşması için çaba sarf ediyoruz.
Türkiye’de kurumsal yönetimin yaygınlaşması ile ilgili olarak çalışan Sermaye Piyasası Kurulu, İstanbul Menkul Kıymetler Borsası ve Bankalar Birliği gibi kamu kurum ve kuruluşları da bulunuyor. Kurumsal Yönetim Derneği olarak bizler de bu iki grup arasındaki interaktif yapıyı sağlayan bir konumdayız.
Çalışmalarımız arasında yer alan birtakım yayınlarımız var. Örneğin OECD bu yıl ilk defa “revize prensipler” dediğimiz, kurumsal yönetim ilkelerinin revize edilmiş çalışmasını tamamladı ve bu çalışmanın Türkiye’deki yayın, tercüme ve dağıtım hakkını derneğimize verdi. Şu anda baskıda olan, “Türkiye’deki kurumsal yönetim ilkelerinin yanı sıra uluslararası piyasalarda yayımlanan temel prensipler nelerdir?” konulu bu çalışmanın, kamuoyunu bilgilendirmek anlamında çok faydalı olacağı kanısındayız.
Yine Amerika’da bu konuda çalışmalarda bulunan Institute of International Finance, “Türkiye’de kurumsal yönetimin konumu nedir?” konulu bir çalışmasını bize danışarak yürüttü. Dolayısıyla dernek aslında misyonunu tamamlamak ve geliştirmek açısından faaliyetlerine devam ediyor ve çok da başarılı bir noktaya geldi diye düşünüyorum

Yüksek Lisans Öğrencisi
Alıntı Yaparak Cevapla