Yalnız Mesajı Göster
  #4 (permalink)  
Eski 08-11-2006, 07:55 AM
Mehtap Altınkesen Mehtap Altınkesen  çevrimdışı
Moderator

Giriş: Apr 2006

Kurumsal yönetişim ilkelerinin uygulanmasında insan kaynakları departmanının rolü…
İnsan kaynakları, söyleşimizin başında da ifade ettiğim gibi bu işin kilit noktasını, can damarını oluşturuyor. Tabi insan kaynakları derken birtakım operasyonel işlerin dışında, işin stratejik boyutunu gerçekleştirmekle görevli kişilerden bahsediyorum. Bir şirketin yönetim kurulu başkanından kapıdaki güvenlik görevlisine kadar giden süreç içerisinde görev dağılımlarının yapılması, eğitim programlarının hazırlanması gibi tüm süreçleri insan kaynakları profesyonelleri gerçekleştiriyor. Bunun yanı sıra şirkette yönetim kurulunun görev ve sorumluluklarını içeren bir prensip paketinin de mutlaka hazırlanması gerekiyor. Bu görev bazı şirketlerde insan kaynakları bölümüne, bazı şirketlerde sistem geliştirme bölümüne veriliyor; önemli olan sağlıklı bir şekilde gerçekleştirilmesi.
Şirketin ihtiyaç ve beklentileri doğrultusunda, insan kaynağının yöneticilerden başlayarak kurumsal yönetişim ilkeleri çerçevesinde yetiştirilmesi çok önemli. Üst kademede bulunan insanların hepsi belli dönemlerde alt ve orta kademelerde görev almış kişilerdir. Alt seviyelerden itibaren bu anlamda yetiştirildiklerinde, yönetici konumuna geldikleri zaman benimsedikleri bu ilkeleri uygulama fırsatına sahip oluyorlar.
Kişiler alt kademelerden itibaren genel müdürün şirkete tanrıya yakın bir havada girip çıktığı, terör ve baskıya dayalı bir şirket yapısı içerisinde yetiştirildilerse, yükseldikçe aynı anlayışı sürdürme yönünde bir eğilim gösteriyorlar. Açık ve şeffaf olmayan, hesap alma verme sistemleri kurulmamış birçok uluslararası şirket de bulunuyor. Fakat şu çok iyi bilinen bir gerçek ki, uzun dönemde bu şirketler yaşamlarını sürdüremiyorlar ve büyük problemlerle karşılaşıyorlar. Çünkü otokrat ve tek adam yönetimine dayanan şirketler, katılımcı yönetime giden şirketlere göre daima daha kötü performans gösteriyorlar.
Katılımcı bir şekilde paylaşarak, anlaşarak veya uzlaşarak yürütülen yönetim anlayışları, şirketlerde mutlaka daha büyük başarıya yol açıyor. Bu anlayışın tüm kademelere yerleştirilmesi konusunda da insan kaynakları departmanlarına çok önemli bir rol düştüğü inancındayım.

Yüksek Lisans Öğrencisi
Alıntı Yaparak Cevapla