Sonuç
Bilgi toplumunda artık klasik üretim faktörleri olan sermaye, emek, doğal kaynaklar ikinci plana düşerek bilgi ve teknoloji kavramları insanoğlunun en değerli varlığı haline gelmiştir. İşletmelerin bugünün rekabetçi ortamında başarılı olabilmeleri, gelecekle ilgili tahminlerde başarılı olmalarına bağlıdır. İsabetli tahmin yapabilmek, gelecekteki değişimleri yakalayabilecek planlama ve stratejilerin geliştirilmesi için, işletmelerin gerekli bilgilere en hızlı ve sağlıklı şekilde ulaşabilmeleri gerekmektedir. Bu bilgileri değerlendirilecek ve karar verecek kişilerin de gerekli eğitimi almış olmaları gerekir. Dolayısıyla teknik alt yapı ile beraber insan kaynaklarının da belli niteliklere sahip olması gerekmektedir. [29]
21. yüzyılda değişim iki boyutta kendini gösterecektir. Birincisi teknolojik boyutudur; kullanılan teknolojinin sürekli olarak kendini yenilemesini ve buna ayak uydurulmasını ifade eder. İkinci boyutu çok daha önemlidir. Teknolojiyi kullanan insan ve organizasyonun düşünsel, fiziksel ve psiko-motor alanlardaki değişimini ve bu süreci ifade eder. Teknolojinin onu etkin kullanacak insan gücü olmadığı takdirde hiçbir şey ifade etmeyeceğini unutmamak gereklidir. Örgütsel değişim ve teknolojik değişim birbirine paralel bir şekilde gelişmelidir ki işletmelerde değişime bağlı radikal dönüşümler gerçekleşebilsin. Değişimin bu safhasını “ değişimin kurumsallaşması” olarak adlandırabiliriz. Geleceğin dünyasında uzun süre hayatta kalabilmenin sırrı bu alandan kopmamakta yatmaktadır. Her iki boyutta da önemli bir gelişme olmuyorsa organizasyonun bir süre sonra kişilerden kaynaklanan ciddi bürokratik baskılara maruz kalması kaçınılmaz olacaktır. [30]
Değişimin değişmez bir kural olduğu dünyamızda, teknolojinin etkisiyle değişimin ivmesinin katlanarak artması sonucunda işletmeler, ayakta kalabilmek için, bu değişimi bünyelerinde hissetmek ve izlemek zorundadırlar. Bu dönüşümün gerçekleşmesi için ön şart olarak, değişimi fark etmenin gerekli ve en önemli bir faktör olduğu aşikardır. Bu değişimi fark edebilecek en önemli unsur organizasyonun insan kaynaklarıdır. Bu nedenle insan kaynakları yönetimine büyük rol düşmektedir. Çünkü, insan kaynakları fonksiyonu, değişimi algılayıp insan kaynakları profilini değişime ayak uyduracak şekilde tasarlayacak; eğitim ihtiyaçları, personel seçimi, işe alımı ve işe yerleştirmesi gibi fonksiyonları yerine getirirken bu değişimi algılamasına göre şekillendirecektir.
Son olarak, şirketlerin İKY ile ilgili birimlerinin bu değişimi algılayabilmelerinde ihtiyaç duyacakları bilgiyi, düzenli bir şekilde, istenilen zamanda, ihtiyaçlarını tamamen karşılayacak şekilde temin edebilmeleri ancak etkin yönetim bilgi sistemleri ile mümkün olabilecektir.
YARARLANILAN KAYNAKLAR
ARSLAN, Akın (2001) “Değişime Meydan Okumak: Korkuları Yenmek, Kendine Güvenmek ve Gelecek için Yeniden Yapılanmak”, www.stratejiyonetim.com.
BAYRAKTAROĞLU, Serkan (2002) İşletmelerde Yönetim Bilişim Sistemleri, Sakarya Kitabevi, Sakarya.
DAVENPORT, Thomas H. ve PRUSAK, Laurence (2001) İş Dünyasında Bilgi Yönetimi. (Çev: Günhan Günay) İstanbul: Rota Yayınları.
DRUCKER, Peter (1995) Değişim Çağında Yönetim (Çev: Z.Dicleli). İstanbul: Türk Henkel Dergisi Yayını.
DÜLGER, İlhan (1998) “Ulusal Ekonomiden Küresel Ekonomiye Geçerken Milli Devlet”, Yeni Türkiye. 21. Yüzyıl Özel Sayısı II, Mart-Nisan.
ERDEM, Ali Rıza (1997) “Stratejik İnsan Gücü Planlaması-Verimlilik İlişkisi ve İnsan Kaynaklarının Geliştirilmesi”. Verimlilik Dergisi, Sayı: 1997/3.
ERKAN, Hüsnü (1988) Bilgi Toplumu ve Ekonomik Gelişme. 4.Baskı. İstanbul: T. İş Bankası Yayınları.
ERSEN, Haldun (1997) Toplam Kalite Yönetimi ve İnsan Kaynakları Yönetimi İlişkisi. 2.Baskı.İstanbul: Sim Matbaası.
FINDIKÇI, İlhami (1999) İnsan Kaynakları Yönetimi. İstanbul: Alfa Basım Yayım Dağıtım.
KAYNAK, Tuğray ve Diğerleri (2000) İnsan Kaynakları Yönetimi. 2.Baskı. İstanbul: İ.Ü. İşletme Fakültesi Yayın No: 7.
KOÇEL, Tamer (2001) İşletme Yöneticiliği. 8.Baskı. İstanbul: Beta Basım Yayım Dağıtım.
NAISBITT, John (1994) Global Paradoks. (Çev: S. Gül) İstanbul: Sabah Kitapları.
ÖĞÜT, Adem (2001) Bilgi Çağında Yönetim. İstanbul: Nobel Basım Yayım Dağıtım.
SAYIN, Erol R. ve ŞEN, Tayyar D. (2000) Yönetim Bilgi Sistemi. Eskişehir: Açıköğretim Fakültesi Yayın No: 472.
SERİNKAN, Celalettin (1996) “İşletmelerin Personel/İnsan Kaynakları Yönetimi”. Verimlilik Dergisi, Sayı: 1996/4.
SIDI, Victor (1997) “21.yy.’a Girerken Değişim ve Bilgi Çağı”. Human Resources, Mayıs.
SRINIVAS, Kalburgi M.(1995) “Globalization of Business and Third World”, Journal of Management Development. Vol: 14, No: 3, MCB University Press.
TOFFLER, Alvin (1981) Üçüncü Dalga. (Çev.: Ali SEDEN). İstanbul: Altın Kitaplar Yayınevi.
TOFFLER, Alvin ve TOFFLER, Heidi (1996) Yeni Bir Uygarlık Yaratmak. (Çev: Z. Dicleli). İstanbul: İnkılap Kitabevi.
ÜLGEN, Hayri (1990) İşletme Yönetiminde Bilgisayarlar. 2.Baskı. İstanbul: İ.Ü. İşletme Fakültesi Yayın No: 225.
[1] ÖĞÜT; Bilgi Çağında Yönetim, 1.B., Nobel Yayın Dağıtım, Yay.No: 321, 2001, s. 14.
[2] BAYRAKTAROĞLU; İşletmelerde Yönetim Bilişim Sistemleri Ders Notları, Sakarya Kitapevi, Sakarya, 2002, s. 7.
[3] ÖĞÜT, s. 24.
[4] ERKAN; Bilgi Toplumu ve Ekonomik Gelişme. İş Bankası Yayınları, 1988, s. 11.
[5] TOFFLER; Üçüncü Dalga, Çev.: Ali SEDEN, Altın Kitaplar Yayınevi, 1981, s. 33.
[6] ÖĞÜT, a.g.e. s.30.
[7] SRINIVAS; “Globalization of Business and Third World”, Journal of Management Development, Vol: 14, No: 3, MCB University Press, 1995, s. 26.
[8] ERKAN, s. 98.
[9] ERKAN, s. 118.
[10] NAISBITT; Global Paradoks, Çev: S. Gül, Sabah Kitapları, İstanbul, 1994, s. 37.
[11] ÖĞÜT, s. 34.
[12] ÖĞÜT, s. 34.
[13] ÖĞÜT, s. 68.
[14] Alvin TOFFLER ve Heidi TOFFLER; Yeni Bir Uygarlık Yaratmak, Çev: Z. Dicleli, İnkılap Kitabevi, İstanbul, 1996, s. 57.
[15] ÖĞÜT, s. 69.
[16] DRUCKER; Değişim Çağında Yönetim, Çev: Z.Dicleli), Türk Henkel Dergisi Yayını, İstanbul, 1995, s. 79.
[17] ÖĞÜT, 71.
[18] HARRIS; “The Post-Capitalist Executive: An Interview with Peter F. Drucker”, Harvard Business Review, May-June 1993, s. 106 dan aktaran ÖĞÜT, s. 78.
[19] ERSEN; Toplam Kalite Yönetimi ve İnsan Kaynakları Yönetimi İlişkisi, 2.B.,Sim Matbaası, İstanbul, 1997, s. 101.
[20] DÜLGER; “Ulusal Ekonomiden Küresel Ekonomiye Geçerken Milli Devlet”, Yeni Türkiye, 21. Yüzyıl Özel Sayısı II, Mart-Nisan 1998, s. 995.
[21] DOĞAN; “Değişen Toplumda Birey ve Liderlik”, Yeni Yüzyıl, 14 Haziran 1997 den aktaran ÖĞÜT, s. 73.
[22] ÖĞÜT, s. 73.
[23] SIDI; “21.yy.’a Girerken Değişim ve Bilgi Çağı”, Human Resources, Mayıs 1997, s. 10.
[24] ÖĞÜT, s. 74.
[25] FINDIKÇI; İnsan Kaynakları Yönetimi, Alfa Basım Yayım Dağıtım, İstanbul, 1999, s. 15-21.
[26] ÖĞÜT, s. 78.
[27] O’BRIEN, s. 429.
[28] STAMBAUGH; “Future of HRIS”, www.hr.com.
[29] BAYRAKTAROĞLU, s. 22.
[30] ARSLAN; “Değişime Meydan Okumak: Korkuları Yenmek, Kendine Güvenmek ve Gelecek için Yeniden Yapılanmak”, www.stratejiyonetim.com , 2001, s. 4.
Yüksek Lisans Öğrencisi
|